Gotlandsfår

Fåren och gården

Gården Gunnarås har funnit i familjen sen 1904, då min farfars far köpte den. 1965, tio år efter att min farfar tagit över, köptes de första Gotlandsfåren till gården, idag finns det ca 130 tackor av rasen. Utöver fåren finns det även nötkreatur på gården, fram till år 1971 fanns det mjölkkor men byttes sedan ut till dikor. Idag finns det ca 15 kor med kalvar samt ungdjur av rasen Hereford. 

Både fåren och nötkreaturen hjälper till att hålla landskapet öppet, gynnar den vilda floran och producerar ekologiskt kött. Av fåren får vi även ull och skinn som säljs på gården, mer inforamation på gårdens hemsida. 

Sedan år 1987 är det mina föräldrar som driver gården och under hela min uppväxt har jag hjälpt till, mest med fåren och helst vid lamningen. Paralellt med tapetseringen jobbar jag nu på gården, vissa perioder mer och andra lite mindre. Fortfarande är det främst med fåren, vid lamning, klippning och vägning. Flytta tackorna med sina lamm mellan olika grönbeten på sommaren, då har jag god hjälp av mina vallhundar Chili 7 år och Raffi 1,5 år.

Värnar du också om den öppna och levande landsbygden i Kronobergs län? Vill du veta varifrån din mat kommer? Gå in på Bonnakött.se för att beställa köttlådor från vår gård eller någona av de andra KRAV-gårdarna i föreningen! För att inte missa när det finns färskt kött, följ Bonnakött på facebook och instagram.

Besök gärna gårdens hemsida för mer information, Gunnarås.se